TV-pucken

 

Få turneringar symboliserar den ungdomliga glädjen i att få utöva sport lika mycket som TV-pucken. Eftersom den tillåter hela svenska folket att få en glimt av de unga hockeyspelarna blir matchen som normalt endast berör anhöriga till en nationell angelägenhet. Genom åren har tusentals spelare fått chansen att spela TV-pucken och det har gjort att turneringen har blivit till en utmärkt plattform för framtidens stjärnor att visa upp sig. Här har ungdomar som Peter Forsberg och Markus Näslund tidigt kunnat demonstrera upp sina hockeykunskaper och visa svensk hockey vad de går för. Än idag är TV-pucken ett viktigt instrument för lagledare för de svenska ungdomslandslagen att utvärdera olika spelares talanger.

Ändå handlar TV-pucken inte bara om talangutveckling. Lika viktig är förstås turneringen i sig. De deltagande lagen i TV-pucken delas upp efter landskapen. Varje landskap har sin egen

Arkiv 19671029 - Ishockey Tv-Pucken segrare Dan Labraaten, Värmland. Foto: Okänd fotograf Code: 190 COPYRIGHT PRESSENS BILD

TV-pucksuttagning där de bästa spelarna i länet får möjlighet att tävla om en plats. På så sätt blir turneringen också en tävling mellan olika landsändar, vilket ytterligare bidrar till en höjd prestige. Eftersom det finns fler registrerade hockeyspelare i Stockholm jämfört med andra län har de två lag med i turneringen – Stockholm Nord och Stockholm Syd. Resterande lag består av spelare från bland annat Västerbotten, Ångermanland, Skåne och Småland.

Turneringen är upplagd så att lagen först möts i ett gruppspel som avgör vilka län som får spela vidare. Därefter fortsätter slutspelet med kvartsfinaler där de åtta bästa länen ställs mot varandra. Det är också först då som matcherna börjar visas på TV. När semifinalerna är avklarade äger den stora finalen rum som brukar arrangeras i olika delar av Sverige. 2015 var det Örnsköldsvik och arenan Fjällräven Center som fick äran att agera värd. Arenan fylldes av åskådare som fick se hemmalaget Ångermanland vinna en tät drabbning mot Stockholm Nord med 5-4.

Medan de tidigare slutspelsmatcherna brukar sändas på nätet via SVT Play direktsänds alltid TV-pucksfinalen i riks-TV. Det gör att alla med en fungerande TV-apparat har möjlighet att ta emot sändningarna och det har bidragit till att TV-pucken har blivit en av de viktigaste ungdomsturneringarna i Sverige med ett spännande skimmer omkring sig.

Leave a Reply

mts_best