Gothia Cup

 

Sverige är inte världens största fotbollsland sett till varken antal utövare eller framgång, men det finns en sak som ingen annan rår på: Gothia Cup. Det är nämligen världens största ungdomsturnering i fotboll, vilket betyder att det årligen kommer tusentals spelare från hela världen för att delta i cupen. Även lag från andra delar av Sverige väljer förstås att vallfärda till Göteborg, där turneringen går av stapeln varje år. När man tittar på antal segrar fördelat på länder är det – förutom Sverige – nationer som USA, Tyskland och Taiwan som ligger i topp.

Children playing soccer. They are having training with their coach on foggy, cold, winter morning. They are dedicated to become a new soccer stars. They are making group photo after training or game. They are smiling and they are dirty with mud. Shot with Canon EOS 5Ds.

Gothia Cups rykte är världsomspännande, vilket gör att det varje år dyker upp nya klubbar i anmälningslistorna.

Eftersom turneringen äger rum i Göteborg innebär Gothia Cup en stor logistisk utmaning för arrangörerna. Varje lag ska ha någonstans att bo, vilket innebär att hotell och vandrarhem ofta är fullbokade långt i förväg under turneringens gång. Många väljer också ett mer spartanskt boende för att hålla nere kostnaderna. Därför är ofta stadens gymnastiksalar fullbokade där spelarna väljer att sova på liggunderlag och uppblåsbara madrasser för att få ett så billigt boende som möjligt. För många innebär det inte bara en fråga om pengar utan det är också ett sätt att svetsa samman laget och se till att lagsammanhållningen blir ännu bättre.

När det kommer till individuella klubbar är den mest framgångsrika klubben svensk. Det handlar om Brommapojkarna som har en vida omskriven ungdomsverksamhet med många titlar i bagaget. I Gothia Cup har deras lag vunnit över 25 gånger och de fortsätter att plocka hem segrar på regelbunden basis. Gothia Cup har vuxit stadigt sett till anmälda lag över åren. När turneringen arrangerades 1975 var det 275 lag som ställde upp i turneringen. Det hade mångdubblats till 2014 års version när det var hela 1650 lag med i cupen. De kom från totalt 73 länder, vilket gjorde Gothia Cup till en verkligt mångkulturell företeelse.

För många spelare i Gothia Cup är turneringen en chans att bli upptäckt av en scout och få spela vidare i ett proffslag. Andra väljer att delta för en chans att få spela fotboll och ha kul. Då går det också att träna i trädgården för att få till tekniken – så länge du inte skjuter sönder utemöbler.

Leave a Reply

mts_best