Golf växer som ungdomssport

Golf har allt mer gått från att vara en sport förbehållen överklassen till att vara en sport som alla som vill kan ägna sig åt. I samma takt håller golfens stämpel som ”gubbsport” på att försvinna, till förmån för att allt fler ungdomar satsar på sporten. Det beror till stor del på att golfklubbarna har gjort medvetna satsningar för att locka fler barn och unga att börja spela.

En av de klubbar som har satsat på ungdomar är Täby GK. Det gjorde man bland annat genom att ta in tränare på entreprenad, för att kunna utöka antalet träningstillfällen. För att fler ska få möjlighet att spela golf har man framförallt satsat på att utöka verksamheten på bredden, genom att fokusera på de handicapgrupper som flest juniorer hör till. Satsningen har lett till att klubben numera har 150 barn och ungdomar som tränar i klubben regelbundet, och att många av klubbens grupper har tredubblat antalet träningstillfällen. Det visade sig också snabbt att satsningen på barn- och ungdomar lönade sig på andra sätt, genom att antalet seniorer och föräldrar som blivit medlemmar i klubben också har ökat.golf-1170727_960_720

Andra klubbar har vidtagit än mer drastiska åtgärder, till exempel Forsbacka golfklubb, som erbjuder gratis golf för ungdomar. De som börjar spela golf tack vare dessa satsningar från klubbarnas sida kan sedan utvecklas i sin sport tack vare ytterligare satsningar från Svenska Golfförbundet, som till exempel arrangerar ett årligt golfläger för alla ungdomar mellan 13 och 15 år, oavsett om de spelar på regional eller nationell nivå. Under lägret får ungdomarna bland annat lära sig om fysiologi, mental träning, teknik och taktik, och självklart arrangeras också flera sociala aktiviteter för att spelarna ska få lära känna varandra.

En förgrening av golfen som alltid har haft många barn- och ungdomsutövare är dock minigolfen (som visserligen är populär bland människor av alla åldrar). Om du är en av de som tycker om minigolf, ska du åka till O’Learys i Mall of Scandinavia. Där finns en av de bästa banorna för minigolf i Stockholm, och barn upp till tolv spelar dessutom för halva priset – även där satsas det med andra ord på barn och ungdomar.

Leave a Reply

mts_best