Brännboll – mer än bara skolidrott

Alla har väl under sin uppväxt spelat brännboll på skolans gymnastiklektioner minst en gång. Brännboll är också en sport som är starkt förknippad med just skolvärlden och ungdomsåren, men det finns en brännbollsvärld även efter att man har gått ut skolan.

Denna värld yttrar sig framförallt i form av Brännbollsyran eller Brännbollscupen som turneringen egentligen heter, de världsmästerskap i brännboll som arrangeras i Umeå varje år under den sista helgen i maj. Turneringen har världsmästerskapstatus sedan 1997, men har arrangerats ända sedan 1974, och är den största brännbollsturneringen i världen. Redan under turneringens första år deltog 44 lag, men tävlingen har växt betydligt sedan dess. År 1990, det vill säga sju år innan turneringen ens blev världsmästerskap, deltog hela 1 000 lag, och det antalet ar växt ytterligare sedan dess.800px-Brannboll

Något som den oinvigde i sporten måste vänja sig vid på dessa världsmästerskap är dock att lagen inte har namn efter det land de representerar. Istället får lagen själva välja sina namn, vilket leder till att man kan se mer eller mindre fantasifulla konstruktioner på deltagarlistan. Det mest framgångsrika laget i brännboll, som kan skryta med nio segrar i Brännbollscupen (och den första världsmästerskapstiteln år 1997), har kanske ett av de mindre fantasifulla namnen, BK Rel. Går man längre ner på topplistan hittar man däremot namn som Salming, Varför Skjuter Sehlberg?, Västteg klass 3B, Utan bedövning, Fantomen BC, Raska Taskar, Jesu lärjungar, Tjejve, Eisenhammer och Motståndarnas fasa. Andra lag som inte är lika framgångsrika men som har uppseendeväckande namn är Handsvett i brödrosten, Plakat Pirat, Fat smookin hobbits, Sikta på Tjejen, Koka Ödlan, Styva lemmar slår till och Visst är det fint att älska med rödhåriga.

Ett vanligt problem för de som har barn som tränar brännboll hemma på tomten är sannolikt krossade rutor med jämna mellanrum, då en boll slås för långt eller åt fel håll. Man kan förebygga detta genom att se till att det finns så få tillgängliga rutor som möjligt att krossa, till exempel genom att byta ut ytterdörren till en som är helt i trä om man har en ytterdörr med glasinfattning. Du hittar alla typer av ytterdörrar på Byggmax.se.

Leave a Reply

mts_best