Bordtennis

Många ungdomssporter kan vara svåra att börja med om man är äldre än 7-8 år. Det är svårt att som nybörjare komma in i ett fotbollslag om man vill testa sporten först som 12-åring. Likaså ishockey eller gymnastik. En sport som man kan börja med oavsett ålder och i vilken Sverige varit framgångsrikt är bordtennis, eller pingis som det brukar kallas till vardags.

Sporten bordtennis är något man kan syssla med hela livet. Man kan, men måste inte, börja spela som väldigt ung, 5-6 år, men kan också börja senare: https://www.gp.se/sport/barn-slutar-idrotta-tidigare-än-någonsin-1.3950896 som ungdom eller vuxen utan att behöva sluta på grund av krav och press. Det är lätt att komma igång, man behöver bara en liten racket och en boll. Många sporthallar har fina pingisbord att hyra för någon timme eller två. Gillar man bordtennis kan det även vara roligt att ha ett pingiskalas. Ordna en rolig och sportig kalasinbjudan, låna ihop ett antal racketar och bollar och gör om ett eller två bord till fikabord med fina dukar.

För att börja spela bordtennis kontaktar man den lokala bordtennisklubben. Det brukar finnas grupper för olika åldersklasser, även för nybörjare i alla åldrar. Vill man bara spela för att motionera utan press kan man träna i en motionsgrupp. Den som vill slipa på sitt tävlingsspel och delta i tävlingar kan välja en sådan typ av grupp. Även för personer med Parkinson är bordtennis en perfekt sport för att öva upp balans, koordination och kondition.

Amatörtävlingar arrangeras ofta av olika bordtennisklubbar. Tack vare ett smart rankingsystem kan man oavsett ålder, kön och tidigare träningserfarenhet tävla i en klass som passar en. Rankingpoäng får man baserat på resultat av tidigare spelade tävlingsmatcher. På så sätt kan herrar i 60-årsåldern spela mot 9-åriga flickor om de har samma ranking. Det finns även åldersindelade klasser för den som vill spela mot lika gamla motspelare som en själv.

Bordtennis kan spelas som singel- eller dubbelspel. De längre cup- och seriespelen, tävlingar som pågår under en hel termin eller ett år, brukar spelas som en kombination av dubbel- och singelmatcher så att deltagande lag måste vara duktiga på båda sorternas spel.

Ytterligare fördelar med bordtennis är att det är en relativt billig sport. Utrustning som behövs är bara ett bra racket, bollar, bra skor, handduk och vattenflaska. Dessutom finns det ofta tillfällen att briljera en aning i vardagen och chanser att motionera med bordtennis. Många skolor, arbetsplatser och fritidsanläggningar har ett pingisbord där man som lite extra tränad spelare kan imponera på kompisar, kollegor eller semesterfirare.

Leave a Reply

mts_best