Kan datorspelande och idrottande gå ihop? Finns det plats för båda två i ungdomars vardag idag? Många föräldrar fasar för tanken på tonåringen som konstant stänger in sig på sitt rum och bara spelar onlinespel med sina kompisar, och oroar sig för att hen aldrig kommer ut och rör på sig. En oro som är helt förståelig, men datorspelandet är inte alltid av ondo.
SE MÖJLIGHETERNA I DATORSPELANDET
Stillasittande har påtagligt negativa effekter på vår hälsa; och ofta rör både vuxna, barn och ungdomar på sig alltför sällan. Därför är det extra positivt om de yngre generationerna på ett naturligt och lekfullt sätt får in sport och rörelse i sina liv redan i unga år, då en tidigt befäst vana är lättare att hålla fast vid även senare. Att som föräldrar tvinga in sitt barn i olika sporter utan barnets vilja eller intresse är dock självklart något väldigt negativt och resulterar ofta i att hen definitivt inte vill fortsätta. Intresserade föräldrar som är uppmärksamma på sitt barns intressen kan däremot introducera, visa och leda barnet mot en rörligare vardag och göra sitt bästa för att lägga grunden till en livslång glädje för sport och aktiviteter. Är barnet även nyfiket på datorspel kan merch från favoritspelet, till exempel Minecraft ryggsäckar, vara en brygga mellan spelandet och idrottandet.
Att barnet växer upp och börjar intressera sig för datorspel och hänga inne på sitt rum behöver inte betyda att intresset för idrott mattas av. Huvudsaken är att som förälder fortsätta visa intresse och se så att barnet mår bra i sitt användande av nätet. Onlinespel med kompisar är en social aktivitet även om den sker online, och många spel innebär att barnet eller tonåringen tränar reaktionsförmåga, fokus, samarbetsförmåga och problemlösning. Därför behöver du som förälder inte direkt avfärda datorspelandet som något negativt. Däremot är det viktigt att ditt barn också får röra på sig och inte sitta för länge.
VAR EN NÄRVARANDE FÖRÄLDER
En bra kommunikation mellan er gör till exempel att hen lättare tar till sig vikten av att ta korta pauser. Om ni tillsammans samtalar om hur ditt barn ska kunna fortsätta spela men ändå må fysiskt bra så kan ni komma fram till lösningar som passar er båda. Kom överens om tidsgränser och mattider, kanske du som förälder kan hjälpa till och se till att din tonåring har lite hälsosamma snacks på rummet medan hen spelar? Allt går att lösa så länge som ni respekterar varandra och båda känner sig lyssnade på. Har din tonåring redan ett intresse för idrottande kommer det hjälpa hen att hålla sig fysiskt aktiv trots en del datorspelande. Men finns inte intresset för fysisk aktivitet kan du som förälder behöva se om ni behöver samtala mer och komma fram till fler lösningar.