För idrottsintresserade barn och ungdomar räcker fritiden inte alltid till för att få utöva favoritsporten. I dessa fall finns det möjlighet att få utöva sin idrott även på skoltid. Det ger en utmärkt chans för särskilt talangfulla ungdomar att få utveckla sina färdigheter och se till att på bästa sätt förbereda en elitsatsning i sporten. Många av de bästa i sin sport har någon gång gått i idrottsklass, vilket bidrar till att ge rätt verktyg till att fortsätta karriären. Med möjligheten att få träna både i skolan och på fritiden frigörs dubbelt så mycket tid till träning – och det tenderar att
ge fina resultat som belöning.
Särskilt populärt är det att gå i idrottsklass på gymnasiet. Det finns flera skolor runt om i hela Sverige som specialiserar sig på särskilda inriktningar inom olika sporter. Ishockeygymnasiet i Örnsköldsvik är ett bra exempel på en gymnasielinje som har fått gott renommé. En anledning till det är att hockeygymnasiet i staden fostrade flera storstjärnor som gick vidare till enormt framgångsrika karriärer. Det bästa exemplet på det är kanske Peter Forsberg som fick sin utbildning på hockeygymnasiet i Modo Hockeys regi. På gymnasiet varvas vanliga skolämnen med lektioner i ishockey på schemat för att ge varje elev bästa möjliga förutsättningar till utveckling.
En annan populär inriktning är skidgymnasium. Det finns inom både alpin skidåkning liksom längdskidåkning för att ge alla skidintresserade ungdomar en chans till att utvecklas inom sin egen disciplin. På orter som Sveg och Lycksele är det längdskidåkning som gäller, där träningen handlar om såväl teknik som uthållighet. I andra städer, som Malung och Uppsala, finns det skidgymnasium för utförsåkning. I Boden finns det till och med en gymnasieinriktning för skidskytte.
I många fall har de olika gymnasielinjerna som specialiserar sig på idrott ett intagningsprov som gör att det sker en urvalsprocess. På så sätt kan det krävas att eleven har en särskild fallenhet för sporten eller visar upp en vilja att påbörja en satsning för att få inträde på skolan. I andra fall räcker det med att tycka att sporten är kul för att få gå på idrottsgymnasium. Långt ifrån alla som går på idrottsgymnasium gör en elitsatsning inom sin valda sport.